Historie patchworku

13.02.2012 19:27

Patchwork je textilní technika stará tisíce let. Patrně byla známá již v Egyptě, v různých obměnách ji najdeme takřka ve všech světových kulturách - v Evropě, Asii, Africe, Americe... Každý kout světa, každé století patchwork něčím obohatilo. A tak dnes v patchworku existuje velké množství technik, vzorů, které mají svoji historii.

V Anglii má patrně kořeny "crazy" patchwork, či vzory pro ruční šití jako je babiččina zahrádka či hrací kostky.

Podle paláce Bargello v italské Florencii dostala asi jméno další patchvorková technika, bargello.

Amerika dala patchworku blok, dnes základní část každé klasické deky. Blok byl sešitý z kousků a deka z bloků. Nebylo nutné nosit sebou velkou část právě sešívané deky, ale stačilo pár kousků na blok.

Indiáni z kmene Seminola, žijící na Floridě, zdobili své oblečení vzory v pruzích, které dnes nazýváme seminola patchwork.

Jiní indiáni, Molas, tentokrát z ostrova San Blas, sešívali vrchní část ženských oděvů z několika vrstev látky, kterou pro vytvoření vzoru prostřihávali a prošívali.

V Evropě, oblasti kolem Ste-Marie-aux-Mines se zrodilo Amish-hnutí, jehož přívrženci dnes žijí v některých státech USA podle pravidel starých víc než 200 let, a v duchu těchto pravidel vytvářejí překrásné deky, typických barev a vzorů.

K patchworku samozřejmě patří quilting, "cultica", slovo pocházející z latiny, quiltování či prošívání, které se používalo ke zpevnění deky či oblečení, mělo a má i zdobnou funkci. I quiltování, prošívání je velmi různorodé - trapunto, cord...

Největšího rozmachu dosáhl patchwork v USA, kde se stal tradicí. K různým příležitostem zhotovovaly ženy deky či závěsy na stěnu, které sešívaly z bloků velmi patriotických názvů - hvězda 54 -40, hvězda Ohio a další. Dnes je patchwork a quilting v USA také velkým byznysem a uměním zároveň. Postupně se dostává i do Evropy, a už několik let se Evropou šíří jako velmi nakažlivý, ale přátelský virus. Svou podstatou totiž patchwork přispívá k seznamování či navazování nových přátelství.